top of page

Llegir i construir: 5 llibres de temàtica castellera imprescindibles per aquest estiu

Updated: Jul 10, 2023


L'estiu és sinònim de castells, suor i companyerisme. Però nosaltres, a Sarrià, estem de vacances. Si ets un casteller apassionat, ja estàs desitjant que arribi l'estiu per viure grans castells i noves emocions a les places. Però aquest estiu, ben calurós i en ple canvi climàtic, us proposem un pla complementari: enriquir-vos amb coneixements i inspiració.


En aquest article, us presentem cinc llibres de temàtica castellera que no podràs deixar de llegir. T'endinsaràs en el món casteller des de perspectives úniques, descobrint tècniques avançades, relats inspiradors i el paper vital de la música en les nostres actuacions. Així que, agafa el teu llibre preferit i gaudeix d'un estiu en que les paraules es convertiran en els fonaments de les teves torres i ompliran la teva ànima de passió castellera.



El 5 llibres per aquest estiu:


1. "PIT I AMUNT" de Benet Iñigo

Aquesta guia pràctica escrita per Benet Iñigo; periodista de RAC 1, comentarista de castells, experimentat casteller i ex-cap de colla de Poble Sec; us farà viatjar pis per pis d’un 3d10fm i extreure conceptes interessants tant pels castells com per a la vida, a través de les característiques tècniques de cada posició. No us espereu pas un manual tècnic sobre els castells, però sí un llibre introductori, ple de vivències i escrit de manera meravellosa. Molt recomanable!




2. "Manual de supervivència del casteller. La ciència al servei de les torres humanes" de Jaume Roset

Amb una perspectiva científica, Jaume Roset explora els principis físics i biomecànics que intervenen en la construcció dels castells. Aquest llibre us ajudarà a entendre millor les forces i les tensions que afecten les vostres posicions, permetent-vos millorar la seguretat i l'eficiència del vostre treball com a castellers. És un llibre imprescindible a qualsevol biblioteca castellera, si bé és del 2000 i s’ha seguit investigant.




3. "El Toc de Castells. Història i històries d’una música" de Joan Cuscó

La música és un element fonamental del món casteller, i aquest llibre de Joan Cuscó us portarà al cor de les melodies i els sons que acompanyen les torres humanes. A través de relats personals i una visió general de la història de la música castellera, aquest llibre us farà apreciar encara més el paper vital de la música en la vostra pràctica castellera.




4. "El gran llibre dels castells" de Raquel Sans

Què us pensàveu? Que no hi hauria res per la canalla? Sense canalla no hi ha castells. Aquest llibre de Raquel Sans és una lectura perfecta per a ells. Amb il·lustracions atractives i explicacions senzilles, aquesta introducció al món casteller ajudarà als més petits i valents de la colla a comprendre els fonaments i l'esperit de la nostra pràctica. És una oportunitat ideal per compartir la passió castellera amb les noves generacions.



5. "Castells: una història d’èxit" de Miquel Botella

Aquest llibre recopila emocionants històries d'èxit de diverses colles castelleres. Miquel Botella, fundador de Castellers de Sants i il·lustre casteller, ens ofereix relats inspiradors de perseverança, superació i camaraderia en el món dels castells.

Des de colles amb una llarga història fins a noves formacions amb èxits sorprenents, aquesta lectura us recordarà la força i l'esperit únic de les colles castelleres. És una font d'inspiració per nosaltres, sobretot ara que enfrontem nous reptes.





No ho dubteu, aquest estiu toca viure els castells des d’una altra òptica i aquests cinc llibres de temàtica castellera seran els vostres companys ideals, oferint-vos coneixements i perspectives úniques per aprofundir en la vostra passió. Des de l'aprenentatge tècnic fins a l'exploració de la música i la inspiració a través d'històries d'èxit, cada llibre us brindarà una experiència de lectura enriquidora. Així que agafeu el llibre (o llibres) que us cridi més l'atenció i deixeu-vos endur per les seves pàgines mentre gaudiu d'un estiu casteller ple de descobertes i aprenentatge.


Descanseu que aquest setembre ve fort!

Bon estiu i ens veiem per les places!


Edu Llorens


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page